Cinefilul de Serviciu

Acasă » Acțiune » 3 Days to Kill (2014)

3 Days to Kill (2014)

ONLINE

Alătură-te celorlalți 50 de abonați.

Follow me on Twitter

3-days-to-kill-801340lMulțumiri Ro Image pentru invitație.

Andrei – Cred că sunt mai bine de zece ani de când Luc Besson nu prea mai are nimic nou de spus în scenariile sale, reluând teme din trecut, iar regizorul McG este cunoscut mai mult pentru eșecul înregistrat cu Terminator Salvation decât pentru vreun succes. În aceste condiții nu este nimic surprinzător în calitatea precară oferită de 3 Days to Kill.

Cu toate că multă lume se grăbește să-l compare și înainte și după vizionare cu Taken, nu mi s-a părut că cele două filme ar avea prea multe idei în comun, ci mai degrabă este un Wasabi reloaded și asta pentru că se concetrează mai mult pe relația tată-fiică și pe elemente asemănătoare unui film de familie, lăsând acțiunea undeva în plan secund.

În cazul de față avem în centrul atenției un agent CIA care atunci când află că mai are doar câteva luni de trăit decide să se retragă și să petreacă timpul rămas cu fiica sa pe care a neglijat-o atât de mult datorită meseriei încât aceasta nici măcar nu-l poate considera un tată. Din fericire se pare că există totuși un medicament experimental care îl poate salva de la o moarte sigură, dar, din păcate, pentru a beneficia de el trebuie să mai accepte o ultimă misiune. Astfel, este pus în situația de a se împărți între treburile familiale și cele profesionale în așa fel încât să le împace pe ambele.

Scenariul se limitează la a fi cât se poate de banal și clișeic atât în desfășurarea evenimentelor cât și în conturarea personajelor, regia nu oferă absolut nimic special (nici măcar în cele câteva scene de acțiune), iar replicile sunt scrise în safe mode încât să fie digerabile și ușor amuzante pentru toate categoriile de vârstă (nu că ar fi ceva rău pentru un film de acest gen). În schimb, actorii mi s-au părut că țin foarte bine filmul pe linia de plutire, fie că vorbim de un Kevin Costner resuscitat excelent (aduce aminte de vremurile sale bune), de o Amber Heard menită să aprindă imaginația oricărui bărbat sau de o Hailee Steinfeld căreia îi prevăd un viitor frumos la Hollywood.

Concluzie: „3 Days to Kill” este genul de film care îți alungă, pe moment, plictiseala, dar pe care îl uiți imediat după genericul de final.

Nota: 6/10

3-days-to-kill-amber-heardGabonneCircula, pe vremuri, un mail funny cu cei 10 pași simpli care trebuie urmați în vederea obținerii unei manele de succes. Cam asta ar fi și metoda prin care și-a scris Besson majoritatea scenariilor și, de ce să nu recunoaștem, în general i-a reușit  de minune, că nu degeaba numele său stă agățat pe genericul multor hituri de acțiune ale anilor trecuți. Aceleași 2-3 idei de bază – polițist (novice, sub acoperire, retras, o ultimă misiune, agent secret), familie (copii, mai ales fete) în pericol, urmăriri de mașini (mai ales prin oraș), etc. –  mixate și remixate, amestecate și asezonate cu sclipiri de moment, care, dacă prind la public, vor deveni la rândul lor idei de bază mixate și remixate și etc.

“3 Days To Kill”nu face excepție de la regulă. Din nou, avem parte de un agent secret, care încearcă să se reunească cu nevasta și fiică-sa, pe care le-a cam neglijat  vreo 5 ani la rând, din cauza “muncii”, după ce află că nu mai are mult de trăit. Numai că trecutul nu-i prea dă pace și o fostă “colegă de birou” (Amber Heard, cam nepotrivită cu peisajul) îi promite un medicament pentru boala lui, dac-o ajută să se laude la șefi că i-a ucis pe “Albinos” și pe “Lup” (zicea un hâtru pe net că “Șacalul” avea puțină treabă, altfel era și el pe lista 🙂 ), doi “villains” cam slăbuți în faptele lor, dar perfecți pentru nivelul filmului.

Kevin Costner dă ce-are mai bun din el în încercarea de a împăca și capra, și varza. Pe de-o parte, face tot posibilul să reintre în grațiile fiicei, în primul rând – ies impreună în oraș, o învață să danseze, ca să nu se facă de rușine la prom, îi face de mâncare, o salvează din mâinile unor violatori, deci numai clișee de-alea clasice, dar, în al doilea rând, nici pe nevastă-sa n-o va lăsa neconsolată (și, sincer vorbind, Connie Nielsen arată în ultima vreme numa’ bună de consolat, 😀 ). Pe de altă parte, în secret, trebuie s-o” rezolve” și pe domnișoara Heard, conform înțelegerii de mai sus (deci, nu vă gândiți la prostii), ceea ce înseamnă, în general, un lung șir de acțiuni și reacțiuni, mai mult fără vreo logică anume, doar așa, că scrie în scenariu. Îl răpește pe unul, îl omoară pe altul, se-aleargă cu mașinile prin oraș, iar de fiecare dată când e pe cale să pună mâna pe ăia răi, medicamentul îi provoacă amețeli, halucinații, tulburări de vedere, antidotul fiind un păhăruț de vodka, și….totul revine la normal, 🙂 . Undeva, pe la final, vine și singurul moment cu adevărat de tensiune al filmului, destul de slab exploatat de regizorul McG, adică nimic ieșit din comun, din punctul ăsta de vedere.

Concluzie : Dacă sunteți familiarizați cu filmografia lui Besson & Co și încă nu v-ați plictisit să vedeți (aproape) același film la nesfârșit, atunci acțiunea mai mult decât suficientă, cele câteva moment de umor venite la momentul potrivit (fazele cu ringtone-ul își merită banii), cast-ul feminin agreabil (în ciuda lui Amber, eu o prefer pe Connie) și un Kevin Costner revenit cu brio în postura de “leading man”,  fac din “3 days to kill” un film perfect recomandabil.

Nota: 6/10

3-days-to-kill-movie-wallpaper-VERDICT:

6 Sticky Notes

Official Site: http://3daystokill.tumblr.com/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  Cinemagia  CinemaRX


Un comentariu

  1. […]  –    55.693 3 Days to Kill    –    15.144 Like Father, Like Son    –    979 Prince Avalanche    –   […]

Lasă un comentariu

februarie 2014
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728