Cinefilul de Serviciu

Acasă » Acțiune » The Hunger Games: Catching Fire (2013)

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

ONLINE

Alătură-te celorlalți 50 de abonați.

Follow me on Twitter

the-hunger-games-catching-fire-640799lPeople are looking to you, Katniss. You’ve given them an opportunity. They just have to be brave enough to take it. 

Primul lucru pe care l-am făcut după vizionarea filmului a fost să văd când apare partea a 3-a (stați liniștiți, apare anul viitor tot în aceeași perioadă).

Catching Fire este, pentru mine, bijuteria anului 2013, ridicând atât de sus ștacheta, încât restul blockbusterelor și majoritatea filmelor apărute în acest an până acum, par mici și neimportante. Nici față de primul Hunger Games nu încap comparații, fiind mult mai evoluat la toate capitolele. Nu degeaba a scris un critic: „De ce Catching Fire merită urmărit, în timp ce Hunger Games nu„).

Mult mai intens, mult mai dramatic, mult mai violent, dar și mai spectaculos decât prima parte, acest sequel a meritat pe deplin așteptările și a reușit să-i răsplătească pe fani, dar și pe cei mai puțin interesați de această serie, care nu au cum să se declare dezamăgiți de rezultatul obținut. Practic, este un film care nu îți oferă șansa de a te așeza prea confortabil pe scaunul cinematografului debutând în forță și devenind din ce în ce mai alert și mai palpitant odată cu trecerea timpului. Pe scurt, un ritm excelent fără timpi morți. Trecerea către cea de-a 75 ediție a jocurilor este condimentată cu acțiune și suspans prin revolta care își face simțită prezența în toate districtele. Sfidarea oamenilor față de conducerea actuală, dar mai ales față de jocuri în general, este amplificată până la final și reprezintă o rampă de lansare excelentă către adevărată revoltă care va urma odată cu partea a 3-a.

Turul Învingătorilor cauzează mai multe probleme pentru Peeta și Katniss decât ar fi crezut, iar modalitățile celor din conducere de a-i discredita pe amândoi nu fac nimic altceva decât să stârnească furia lor, a celorlalți participanți ai districtelor, dar și a publicului. Astfel, ediția 75 este mai disputată, mai spectaculoasă și mai surprinzătoare ca niciodată. Jocurile din arenă sunt demențiale (se vede clar bugetul dublu față de primul film), efectele speciale folosite sunt fabuloase, iar îndoiala care gravitează în jurul alianțelor nu face altceva decât să sporească tensiunea deja existentă. Chiar dacă diversitatea abilităților oamenilor din cele 12 districte este remarcabilă, cei aflați în conducere reușesc să fie întotdeauna cu un pas înainte…asta până la final, care este cel mai bun moment al filmului. Felul în care alege regizorul să pună capăt acțiunii face ca interesul pentru Hunger Games Mockingjay partea 1 să fie maxim.

În ceea ce privește actingul, acesta este foarte bun din partea tuturor, chiar dacă Jennifer Lawrence iese din nou în față și fură toate privirile. Ea este fără îndoială o mină de aur a studiourilor de la Hollywood în acest moment și cu siguranță o vom mai vedea în multe alte producții de succes. Chiar dacă și în prima parte a avut o interpretare aproape perfectă, câștigarea premiului Oscar și experiența acumulată în ultimul timp se pare că i-au oferit mai multă siguranță, astfel încât personajul Katniss Everdeen este mai bine dezvoltat și jucat. Mențiuni speciale merită și Josh Hutcherson sau Liam Hemsworth, mult mai maturi în exprimare, dar și Stanley Tucci sau Elizabeth Banks, extraordinari în aceste roluri care dau o culoare aparte filmului.

Atunci când vine vorba de detalii, Catching Fire nu lasă nimic la voia întâmplării. Se observă clar munca titanică a departamentului de design și creație pentru realizarea tuturor costumelor excentrice, costume care taie respirația spectatorului, în special rochia de mireasă purtată de Katniss și costumele purtate de ea și Peeta în momentul prezentării celor 12 districte. De asemenea, scenografia arată uluitor. Piesele de rezistență fiind arena de luptă și petrecerea magistrală care se dă în cinstea celor doi câștigători de anul trecut. Nici machiajul nu este mai prejos, Elizabeth Banks și Jennifer Lawrence arătând absolut fabulos. Tocmai din această cauză, pe 2 martie, atunci când vor fi decernate premiile Oscar pentru scenografie, costume și machiaj, Catching Fire ar trebui să iasă câștigător.

Ca o încheiere, toate laudele de mai sus nu ar fi fost posibile fără bugetul imens alocat, dublu față de primul film, și fără talentul regizorului Francis Lawrence, care a știut cum să pună accentul pe toate elementele importante așteptate de fani. Felicitări tuturor pentru munca depusă în realizarea filmului și … JOS PĂLĂRIA!

Concluzie: Chiar dacă este un blockbuster venit din categoria filmelor pentru adolescenți, Catching Fire depășește barierele genului din care face parte și ne amintește de ce iubim cinematografia.

VERDICT:

9 Sticky Notes

Official Site: http://www.thehungergamesexplorer.com/us/epk/catching-fire/

Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia


6 comentarii

  1. gab0nne spune:

    majoritatea filmelor aparute in acest an nu par, ci sunt mici si neinsemnate, chiar fara sa le comparam cu hunger games, :).

  2. cameleonii spune:

    Asta spui tu :). Daca este sa ne luam dupa alte reactii de pe alte site-uri Iron man 3 este cel mai bun film al anului, Star Trek Into Darkness este capodopera filmelor Star Trek, Fast & Furious 6 face sa fie nesuportabila asteptarea catre o noua cursa cu masini iar interesul pentru Batman vs Superman este maxim dupa un demential Man of Steel. Bineinteles mai trebuie sa apara si minunatul The Hobbit pentru elogii multiple.

  3. gab0nne spune:

    daca un film inspirat dupa benzi desenate, si aici ma refer la iron man 3, e considerat cel mai bun film al anului 2013, e cam nasol, parerea mea. Star Trek este, intr-adevar, un film foarte bun, dar ca film de actiune, si nu neaparat ca exemplar de sine statator in universul Star trek. F&F 6 da, asa e cum zici tu. in schimb, man of steel mi se pare unul din cele mai slabe filme ale anului. despre filme nelansate inca, nu ma pronunt. oricum, ramane valabila chestia ca majoritatea filmelor de anul asta sunt de slaba calitate. nu am vazut HG, s-ar putea sa-mi placa, 😛

  4. cameleonii spune:

    Sper ca ai inteles. Parerile de mai sus nu sunt parerile mele. Sunt pareri ale publicului din intreaga lume care a laudat excesiv toate filmele de mai sus. De asta am zis ca lumea nu este de acord cu tine la calitatea filmelor de anul acesta. Daca ma intrebi pe mine toate cele de sus sunt filme ” unul mai slab ca altul „.
    HGCF este posibil sa-ti placa daca ti-a placut cat de cat si primul film. Singura diferenta este ca CF fata de HG este mai intens, alert, spectaculos. In schimb firul povestii este 95% cam acelasi.

  5. gabonne, eu zic că nu-i cu nimic mai prejos acest an decât altele. Cel puțin în ultimii 10 ani, cu greu găsești 10 filme într-un an cu adevărat bune și, bineînțeles, astea 10 diferă de la om la om.

    Revenind la Catching Fire, deși nu-s prea interesat de poveste în sine (motivele le-am spus în recenzia făcută de mine la primul), parcă entuziasmul recenziilor apărute până acum mă trimit și pe mine la cinema 🙂

  6. […] obţinut cel mai bun al doilea debut al acestui an, mai mult decât a avut The Hunger Games: Catching Fire anul trecut! De altfel, doar 5 filme au avut în 2013 un debut mai bun decât […]

Lasă un comentariu

noiembrie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930